News

Yeni Nesil İK Yönetimi

EKONOMİST DERGİSİ İK EKİ Sözcü: Setur Marinalar İK Müdürü Hilal Kaspeçen Bakan
SORULAR:

Kısaca şirketinizden bahsedebilir misiniz?

Koç Topluluğu bünyesindeki Setur Marinaları, faaliyetlerine 1978 yılında Çeşme Altınyunus Marina ile başladı. Marinacılık sektöründe Akdeniz Çanağı'nın sayılı zincir işletmelerinden biri olan Setur Marinaları, Türkiye'nin de lider marina zinciridir. Kalamış/Fenerbahçe, Yalova, Ayvalık, Midilli, Çeşme, Kuşadası, Marmaris, Kaş, Finike ve Antalya marinalarına ek olarak, Demre Yat Limanı Proje ihalesini de aldık ve 11 marina ile Türkiye'de marinacılığın gelişimine öncülük etmeye devam ediyoruz.

Şirketinizde kaç kişi çalışıyor? 2023 yılında kaç kişiye istihdam hedefliyorsunuz?

450 kişilik ekibimiz ile müşterilerimize hizmet veriyoruz. 2023 yılında da farklı çalışma alanlarında görev almak üzere istihdam planlamamızı yapıyoruz.

İK stratejinizden bahsedebilir misiniz? Pandeminin ardından nasıl bir değişim oldu stratejilerinizde?

“İşte özgürlük budur!” sloganıyla Office Free Projesini devreye aldık. Koç Topluluğu şirketleri olarak ortak ofisler belirledik ve bu ofisleri kendi çalışanlarımızla birlikte diğer topluluk şirketi çalışanlarının kullanımına sunduk. Bu sayede çalışanlarımız farklı şehirlerdeki şirket ve topluluk şirketleri ortak ofislerini de rezervasyon sistemi ile kullanma imkanı yakaladı. Performans sistemimizi güncelleyerek her çalışanın yıl boyu esnek ve şeffaflıkla takip edebileceği, diyalog temelli ve OKR yapısından oluşan dünya standartlarında model belirledik. Çalışan bağlılığı ve deneyimi her zaman en büyük önceliklerimiz arasında. Çalışma arkadaşlarımızın görüş ve geri bildirimlerini dikkate alarak planlamalar yapabilmek adına yıl boyu algı ve nabız araştırmaları, dinleme seansları gerçekleştiriyoruz.

Sektöründe lider bir şirket olmamızın yanında; son 4 yıldır arka arkaya aldığımız En İyi İşyeri Ödülleri ile başarımızı taçlandırdık. Çalışanları tarafından takdir edilen ve başka insanlara da tavsiye edilen bir şirket olmanın gururunu yaşıyoruz.

2023 yılında İK'da öne çıkacak projeleriniz neler olacak?

2021 yılında şirketimizde çevik dönüşüm sürecini başlattık. Bu dönüşümün tüm organizasyonumuza yayılması en önemli hedefimiz. Bir diğer önceliğimiz ise; dijitalleşme ve otomasyon süreçlerini geliştirerek, en değerli kaynağımız olan insan kaynaklarının katma değeri yüksek alanlarda değerlendirilmesi.

Çalışanlarımızın hem mevcut konumlarındaki gereklilikler için donanımının artması hem de yeni yetenekler kazanmak üzere eğitilmesi ile yeni döneme öncülük etmelerini hedefliyoruz.

Hem çalışma arkadaşlarımızın hem de ailelerinin deneyimlerini en iyi seviyede tutmayı amaçlıyoruz. Yeni yetenekleri yetiştirdiğimiz liderlik, koçluk, rotasyon programlarımız ve “Talent Talks” gibi, çalışanlarımızın birbirlerinden öğrendikleri gelişim programlarımız devam edecek.

Liman operasyonları, teknik hizmetler gibi saha operasyonlarında görev alacak kadın çalışanları şirketimize kazandırmaya çok önem veriyoruz. 2022 yılında Kuşadası Marinamızda dalgıç ve denizci görevinde sahada sektörümüzün ilk kadın istihdamını sağladık. Yazılım ve IT dışındaki alanlarda görev alan çalışma arkadaşlarımızın yeni nesil yazılım çözümleri öğrenmelerini sağlayan eğitim ve yarışma programları düzenleyerek, kendi işlerini dijital ve teknolojik platforma taşımalarını sağlıyoruz.

Şirketler rekabette öne geçebilmek için çevik yönetim sistemlerine geçiyor. Sizin bu konuda bir çalışmanız var mı?

En önemli projelerimiz arasında bahsettiğimiz çevik dönüşüm sistemi ile ilgili çalışmaları 3 yıldır sürdürüyoruz. Bu konuda işe dünya çapında firmalardan danışmanlık alarak, liderlerimizi dönüşüm sürecinde eğiterek ilerliyoruz. Liderlerimizin öncülüğünde tüm organizasyonumuzu çeşitli eğitim ve sertifikasyon programlarına dahil ediyoruz. Şirketimizin en önemli stratejik öncelikleri içinde yer alan yatırım süreçlerini, çevik metodolojide çalışan ekiplerimiz ile hayata geçiriyoruz.

Yetenekleri çekmek için ne gibi stratejiler izliyorsunuz?

Hibrit çalışma modeli yeniden şekillenen çalışma hayatının en önemli başlıklarından. Uzaktan çalışma modelimizi esnek bir yapıda sürdürüyoruz. Liderlerin ekip arkadaşlarının fikirlerine önem veren, yaratıcılıklarını destekleyen bir yapıda olmasına önem veriyoruz. Aday ve stajyer deneyimi, tıpkı çalışan deneyimi gibi önem verdiğimiz konular arasında. Özellikle yeni jenerasyona bu deneyimi yaşatacak olan liderlerimize bu konuda eğitimler aldırdık. Üniversite etkinlikleri ve işbirlikleri, sosyal medya kullanımımız ile yeni yeteneklerin bizi tanımalarını sağlıyoruz.

Pandeminin ardından birçok şirket esnek çalışma modelini benimsedi. Siz nasıl bir çalışma modeli uyguluyorsunuz?

Biz de hibrit çalışma sistemini 2,5 yıldır uyguluyoruz. Çalışanlarımız kendilerinin belirlediği uzaktan çalışma günleri için diledikleri şehirden ya da çalışma ortamından çalışabiliyor.

Çalışan esenliği (wellness) son yıllarda İK departmanlarının en önemli gündem başlıklarından biri. Çalışan esenliğini artırmaya yönelik hayata geçirdiğiniz projelerden bahsedebilir misiniz?

İş özel yaşam dengesini önemsiyoruz. Çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliğini en büyük önceliğimiz olarak belirledik ve “Güvenli Turizm Belgesi” kazanan ilk marinacılık şirketi olduk. Uzaktan çalışma ve “Office Free” uygulamalarımız çalışanlarımızın özgür alanlarını yaratmalarına yardımcı olurken, planlamalarını kendilerine en uygun şekilde yapabilmelerini sağlıyor. “Koç Moments” uygulamamız, ekip arkadaşlarımızın özel ve önemli günlerini yöneticilerinin de takip edebilmelerin sağlayarak ekip içinde güçlü bağlar kurulmasına destek oluyor. Çalışanlarımızın özel ve önemli günleri için izin imkanları sunuyor, sosyalleşme ve bağ kurmayı desteklemek için özel etkinlikler düzenliyoruz. Ekip arkadaşlarımızın her başarısını kutlamaya gayret ediyoruz.

Şirketimizde iyi olma hali (wellbeing), bağ kurma (purpose) ve potansiyeli açığa çıkarma (talent) konuları odağında tüm ekip yöneten liderlerimiz için people first index çalışmaları yapmaktayız. Çalışanlarımızın fiziksel ve ruh esenliğini iyileştirmeye yönelik spor etkinlikleri, beslenme ve diyet danışmanlığı, psikolojik danışman desteği gibi uygulamalarımızı sürdürüyoruz.